Şimdi Şimşek Filo İle Yola Çık!
 Kurumsal Araç Kiralama Size Hangi Avantajları Sunar?

Kurumsal Araç Kiralama Size Hangi Avantajları Sunar?

Araç kiralama hem iş seyahatlerini hem de turistik gezileri kolaylaştırmanın bir yolu. Kimi zaman gittiğiniz bir ülkede araç kiralarken kimi zaman etkinlik ya da organizasyon gibi kurumsal ihtiyaçlarınız için araç kiralama tercihiniz olabilir. Her yönüyle araç kiralamanın avantajı, özellikle pandemi döneminde çok daha fazla hissedildi. Hijyenik, güvenli ve konforlu araç kiralama seçenekleri seyahat süreçlerinde tercihler arasında başı çekti. Araç kiralama üzerine yaşanılan bu ihtiyacın önümüzdeki günlerde de artacağını söylemek yanlış olmaz.

Peki araç kiralama işlemlerine, şirketlerin tarafından bakıldığında durum nasıl gözüküyor? Şirketlerin kısa ya da uzun vadede araç kiralaması özellikle uzun vadeli kiralamalarda her yönden değerlendirildiğinde araç satın alma işlemine göre daha fazla avantaj sağlar. Küçük ya da büyük işletmelerin sürekli olarak kullanım amacına göre farklı tiplerde araç ihtiyaçları olur. Aynı anda çok fazla aracı finanse etmek yerine kiralama işlemi yapmak şirket bütçesine olumlu katkı sağlar.

Araç sahibi olmak şirket için prestijli olsa da araç kiralamanın avantajları daha fazladır. Araç kiralamak şirketlere konfor, yakıt tüketimi, üst model araçları satın almada daha fazla seçenek sunar. Ayrıca aracın sigortası, bakımı, vergileri, kaskosu gibi konularla uğraşmak zorunda kalmazlar. Acil servis durumunda yeni araç ve yol yardımı gibi konularda hızlı destek alırlar.

Uzun vadeli araç kiralama işlemine filo kiralama denir. Şirketler filo kiralama yönetimiyle birçok alanda avantaj elde etmiş olurlar. Şimdi ve sonrasında şirketler için kurumsal olarak araç kiralamanın 5 avantajını bu çerçevede aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Finansman Bakımından Araç Kiralama Hangi Avantajlara Sahip?

Araç alımı için bazı bankalardan kredi kullanılabiliyor ancak yine de araç bedelinin belli bir yüzdesini peşin olarak ödemek gerekiyor. Kiralama seçeneğinde ise herhangi bir peşin ödeme bulunmuyor. Araç satın almak için ayrılacak olan peşinat para ile şirket başka ihtiyaçlarını finanse edebilir. Araç kiralama için ise aylık ya da yıllık anlaşarak ödemeler yapılabiliyor. Bu bakımdan değerlendirildiğinde araç kiralamak şirketlere finansman avantajı sağladığını söylenebilir. Araç kiralamak ekonomik fiyatlarla gerçekleştirilir. Kısa dönem kiralamanın aksine uzun dönem araç kiralamanın avantajları daha fazladır. Araç kiralamanın finansal olarak diğer bir avantajlarından bahsedecek olursak;

  • Araca ne kadar süre ihtiyacınız varsa o kadar süre kiralamış olursunuz.
  • Filo kiraladığınızda bu şirket varlıklarınız arasında yer almaz.
  • Aylık sabit ücretlerle kira ödersiniz, araç alırken yapılması gereken toplu para çıkışı yapılmamış olur. Böylece bütçeniz sarsılmamış olur.
  • Araç kiralama için yapacağınız ödemeler bankalarda kredi limitinizi etkilemez. Araçlara ait ileri tarihli kira bedelleri mali borçlarınız arasında görünmez ve böylece bilançonuz güçlü görünür.

Şirketler İçin Araç Kiralamada Vergi Avantajları Nelerdir?

Şirketler araç satın almak yerine filo kiralayarak araç kiralamanın getirdiği avantajlara sahip olurlar. Bu avantajlar şirketlerin ihtiyaca göre istediği sayıda ve farklı modelde araç kiralamasına olanak sağlar. Filo kiralamanın bu gibi ihtiyaçlar için vergi ödemesinde sağladığı kolaylıklardan bahsedecek olursak;

  1. Araç yenilemede kolaylık sağlar: Şirketler araç yenilemek istediği zaman satın almış oldukları araçları ikinci el fiyatına göre satışa çıkarabilirler. Bu da defter ve satış değeri arasındaki fark nedeniyle vergi ödenmesi demektir. Şirketler filo kiralayarak satılacak olan araçların değerinin düşme riskinden ve  satılması durumunda vergi ödenme zorunluluğundan kurtulmuş olurlar. Filo kiralamada vergilendirme söz konusu olmaz. Dilediğiniz zaman kiraladığınız aracı değiştirebilirsiniz. Alt ya da üst modellere geçme, yakıt tercihi , otomatik, manuel araç tercihinizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
  2. KDV indiriminden faydalanılır: Filo kiralama durumunda kira faturasında yer alan KDV, indirilecek KDV olarak hesaplanır. Kiralama faturaları muhasebede ‘gider’ olarak gösterilir ve şirketler filo kiralama ile KDV indirimden yararlanmış olur.
  3. Motorlu Taşıtlar Vergisi: Filo kiralamada Motorlu Taşıtlar Vergisi, kiralama bedelinin içindedir. Böylece Motorlu Taşıtlar Vergisi bedeli de gider olarak gösterilir ve bu da şirketin vergisinden düşmesi anlamına gelir.
  4. Araç Bakım Ödemeleri:  KDV’de olduğu gibi araç muayenesi, araç bandrolü ve bunun gibi vergi bazlı ödemeler filo kiralama durumunda gider olarak gösterilir ve şirketin vergisinden düşmesi anlamına gelir.

Sigorta ve Diğer Operasyonel İşlerde Araç Kiralamanın Avantajları

Araç kirama yapılması durumunda aracın zorunlu trafik sigortası ve diğer tüm sigortalar kiralama yapılan firmaya aittir. Araç ile kaza yapılması durumunda aracınız tamir edilene kadar ikame araç alırsınız ve bu süreçte araçsız kalmamış olursunuz ve işleriniz aksamamış olur.  Araç kiralama yapan firmalar yazlık / kışlık lastik değişimini dahi organize ederler.

Bakım Süreçleri Açısından Araç Kiralamanın Avantajları 

Araçların trafikte olabilmeleri için belirli aralıklarla bakım ve muayenelerinin yapılması gerekiyor. Araç kiralama firması bu bakım süreçlerini kendisi halleder ve üstelik bu süreçte size ikame araç temin eder. Muayene işlemleri için gelir aracı sizden teslim alır, size ikame araç bırakır ve araç muayene işlemleri bittiğinde asıl aracınızı size geri getirip teslim eder.

Şirketiniz için araç kiraladığınızda araçların alım satı işleri, vergi dönemleri, bakım zamanları, sigorta işleri gibi konulara vakit ayırmanız gerekmez. Tüm bu evraksal işler ve operasyonel durumlarla kiralama şirketi ilgilenir.

Özet olarak gerek vergi ve finansal avantajlar gerekse zaman tasarrufu ve operasyonel işler için şirketiniz için araç satın almaktansa araç kiralamak daha avantajlı bir durumdur.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir